KNVB deelt stadionverbod uit aan FC Utrecht

Daags na het eredivisieduel tussen FC Utrecht en NEC (0-0) heeft de KNVB een stadionverbod uitgedeeld aan het complete elftal van de thuisclub. De Domstedelingen maakten zich volgens de voetbalbond schuldig aan collectief spelbederf en kunnen naast het verbod een aanzienlijke boete verwachten.

Hoewel de belangen vooraf groot waren (beide teams vechten tegen degradatie) maakten de heren voetballers er in de Utrechtse Galgenwaard een ondermaatse vertoning van. In het foutenfestival bereikten ogenschijnlijk gemakkelijke passes zelden een teamgenoot en het respect voor de scheidsrechter was ver te zoeken. Onder toeziend oog van KNVB-president Bert van Oostveen werd het eerste schot op doel pas in de 75e minuut gelost door Alexander Gerndt, spits van de thuisclub. De meerderheid van de bezoekers had het stadion op dat moment al verlaten.

Van Oostveen was direct na de wedstrijd te emotioneel voor commentaar, maar gaf later op de avond in Studio Sport aan zich te schamen voor het schouwspel dat zich voor zijn ogen had afgespeeld. ‘Iedereen weet dat je NEC met een 4-4-2 formatie moet bestrijden, anders verlies je de slag op het middenveld’, betoogde hij. De formatie met drie spitsen die coach Jan Wouters het veld in had gestuurd was dan ook een doorn in zijn oog: ‘Heel slecht doordacht. Allemaal leuk en aardig hoor, dat je wilt voetballen met vleugelspitsen volgens de Hollandse school, maar zowel Duplan als pupil Veldwijk (resp. rechts- en linksbuiten – red.) stonden compleet verkeerd geposteerd. En die Duplan is niet eens een Nederlander! Het hele team liep er bovendien zo ongeïnspireerd bij. Sorry hoor, maar dat FC Utrecht kan zich maar twee keer per jaar opladen, als het tegen Ajax speelt. Deden ze dat eens wat vaker, dan hadden ze nu bovenaan gestaan.  Een schande voor het voetbal. Om de schoonheid van de sport te beschermen bezint de KNVB zich op verdere acties.’

Van Oostveen had zijn woorden nog niet uitgesproken, of de maatregelen verschenen al op de website van de bond: tien spelers van FC Utrecht worden uit het stadion verbannen voor twee jaar met een voorwaardelijke straf van zes maanden. Jan Wouters, wiens positie toch al onder druk stond door de penibele positie op de ranglijst, zal de komende vier jaar geen Nederlandse clubs meer mogen coachen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *