Review: FIFA 13

Liefhebbers van voetbalspelletjes weten het: als de ‘septembe’ weer in de maand zit, ligt er weer een nieuwe editie van de FIFA-reeks in de schappen! FIFA 13 is de opvolger van o.a. FIFA 12, FIFA 08, FIFA 97 en FIFA 11. Maar kan de nieuwste telg tippen aan zijn voorgangers?
Lees & bekijk de multimediale review. Yeah.


FIFA 13 wordt standaard geleverd in een fraaie, harde plastic cover. Een verpakkingstechniek die we ook kennen van bijvoorbeeld DVD’s. Daarin onderscheidt FIFA 13 zich nauwelijks van andere dingen die je uit harde plastic covers haalt, waarmee de toon eigenlijk gelijk is gezet.

FIFA 12?
Tijdens het spelen van het eerste potje FIFA 13 wordt je al snel overvallen door een zweem van nostalgie. Het doet namelijk sterk denken aan FIFA 12. Of FIFA 11. Dat heeft vooral te maken met de opzet van het spel. Sinds ontwikkelaar EA Sports besloot de serie toegankelijker te maken voor voetbalfans (o.a. door de introductie van een bal, twee doelen, en twee elftallen die verwoede pogingen doen om de bal te beroeren) zit er eigenlijk weinig schot meer in de serie. Het doel is nog steeds ‘scoren in het doel van de tegenstander’. Daarmee lijkt een grote schare fans – die hoopten op verandering – teleurgesteld te gaan worden. Ook omdat er, ondanks protesten, ook dit jaar weer doodleuk een ‘scheidsrechter’ in het spel is gestopt. Deze man houdt constant het spelletje op door af te fluiten, te strooien met kaarten, of vermanende toespraken. Dit komt de gameplay niet ten goede, en zal de die-hard voetbalfans hun hoofd wrokvol af doen wenden.

Moeilijk
Wat daarnaast onmiddellijk na het opstarten van het spel opvalt, is dat het absoluut geen makkelijk spel is. Twee woorden komen daarbij in me op: ‘Leercurve’ en ‘Steil!’ In de onderstaande video wordt de absurde moeilijkheidsgraad onder de loep genomen.

Leuke extraatjes
Voor wie maar niet over de moeilijkheidsgraad van het spel zelf heen komt, biedt FIFA 13 gelukkig ook veel andersoortig vertier. Het leukst is misschien nog wel de optie waarbij je zelf een speler aan kan maken, en helemaal tweaken zoals jij dat wil. Dankzij een makkelijke interface heb je binnen enkele klikken een reusachtige gnoom, of juist een tengere speler met klompvoeten en een waterhoofd gemaakt. Niets lijkt te gek, met alle mogelijkheden, waardoor FIFA 13 een superieur maakbaarheidsgevoel uitstraalt die als een warm bad aanvoelt na al de post-postmodernistische spellen die de afgelopen jaren uitkwamen waarin nihilisme keer op keer centraal stond. Deze leuke speltoevoeging gaat voor maanden vol intens spelplezier zorgen!

Workshop pygmee-bouwen

FIFA 13 kent ook een aantal andere leuke extra’s; zo is het ook dit jaar weer mogelijk om gratis al je contactgegevens aan EA Sports door te spelen zodat je elk uur op de hoogte wordt gehouden van nieuwe aanbiedingen, algemene updates en heimelijke gevoelens van medewerkers van de game-ontwikkelaar; daarnaast belooft het spel dat tijdreizen mogelijk is, middels het speciaal bijgeleverde wormgat. Een feature die ik nog niet uitgebreid heb getest, maar een snelle eerste indruk leerde me dat het inderdaad mogelijk is om met FIFA 13 ongeveer tien minuten vooruit in de tijd te reizen, waarbij je tien minuten later ‘ontwaakt’ op je eigen bank in je eigen woonkamer met de Xbox360-controller in je knuisten terwijl je denkt ‘wat heb ik eigenlijk zitten doen de afgelopen tien minuten?’

Conclusie
Ondanks enkele hinderlijke tekortkomingen wat betreft de weergave van het edele voetbalspel, en een chronisch gebrek aan vernieuwing, is ook deze FIFA-editie moeiteloos zijn twintig euro meer dan waard. Helaas vragen ze bij de winkel zestig euro.

Your email address will not be published. Required fields are marked *