“What’sAppers beter beschermen tegen verkeer”

What’sAppgebruikers hebben de laatste tijd steeds meer last van het verkeer op straat. Vooral What’sappende fietsers en automobilisten worden in groeiende mate gedwongen alert te zijn op wat er om hen heen gebeurt. Veilig Verkeer Nederland (VVN) speelt hier op in met een ludieke What’sAppcampagne.

VVN-woordvoerder Jeroen Paardebloem onthult dat de organisatie (in samenwerking met telecomproviders) de komende maand alle What’sApp-gebruikers ludieke berichtjes gaat sturen tijdens de ochtend- en avondspits. “Daarmee hopen we verkeersdeelnemers op een leuke manier bewust te maken van wat er allemaal mis kan gaan in het verkeer als je What’sAppgebruikers afleidt terwijl ze aan het typen zijn.”

Als voorbeeld haalt Paardebloem een incident aan in de Utrechtse wijk Overvecht, waar vorige week dinsdag een fietser op een nietsvermoedende What’sAppende automobilist inreed. “De automobilist heeft het What’sAppgesprek enkele minuten moeten staken om reanimatie aan de fietser te verlenen. Ook zat het bericht dat hij stuurde terwijl de aanrijding plaatsvond vol spelfouten. Heel zuur, want als je eenmaal op verzenden hebt gedrukt, kun je niet meer terug. Daarmee benadeel je ook de ontvanger van zo’n bericht, die opeens een interpretatieslag moet maken.”

Bij de distributeur van What’sApp is men geschrokken van de invloed van het verkeer op What’sAppgebruikers. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een oplossing. “Het verkeer terugdringen zit er misschien niet in”, peinst bedenker Brian Acton, “maar misschien kunnen we een What’sAppApp ontwikkelen waarmee het verkeer met behulp van felle lichtflitsen en hoge tonen wordt gewezen op What’sAppende verkeersgebruikers om hen heen.”

Your email address will not be published. Required fields are marked *