Liveblog: Regenboog raast over Zwolle

regenboogpocalypseEen zware regenboog trekt dinsdagochtend over delen van Zwolle. Het KNMI gaf maandagavond al code rood, oranje, geel, groen, blauw, violet af voor de Overijsselse hoofdstad. De regenboog zorgt vermoedelijk voor chaos en paniek onder de toch al bang aangelegde bewoners. Bekijk hier de live-blog om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

11.25 De regenboog is nu echt weg. Daarmee sluiten we dit liveblog. Bedankt voor het volgen. Vanmiddag of uiterlijk morgen is er waarschijnlijk wéér een regenboog. Tot dan!

11.20 Hoewel enkele bussen voorzichtig weer gaan rijden, adviseert vervoersbedrijf Syntus mensen hun reis uit te stellen: “Gewoon, om te kijken wie het ook écht doen, daar hebben we hier een weddenschap over lopen met alle buschauffeurs.”

11.12 Ondanks vele meldingen is de vrijwillige brandweer nog geen één keer uitgerukt. “Wij zitten hier voor onze lol”, meent woordvoerder Perry Yromaan.

11.03 De Erasmusbrug in Rotterdam ligt niet in Zwolle.

11.01 In het overgrote deel van Zwolle is de regenboog voorbij. De ravage is enorm. In het zuiden van de Hanzestad duikt de regenboog af en toe nog wel op, maar soms verdwijnt hij direct weer, tot frustratie van de buurtbewoners die nu wel eens willen weten waar ze aan toe zijn. “Het is hier verdomme geen hotel waar je naar eigen believen in en uit kunt lopen!”, verzucht Arrie Slee telefonisch.

10.50 Burgemeester Henk Jan Meijer laat eindelijk wat van zich horen. Vanaf zijn vakantieadres in Emmeloord zet hij een foto online van een potje jeu-de-boules met zijn vrouw en stiefdochter. Hij wenst de inwoners van Zwolle ‘veel succes’, roept ze op ‘sterk te zijn’, en sluit af met de vraag “Wisten jullie dat dit spel eigenlijk ‘petanque’ heet?”

10.48 De regenboog heeft een slachtoffer geëist. De kleurenblinde Zwolse zanger John Ieuwbank zag de regenboog te laat en kwam er frontaal mee in botsing op het kruispunt van de Elzenlaan en de Boerendanserdijk. 

10.45 De Zwolse dierentuin blijft dicht, omdat enkele dieren last hebben van de regenboog. Vooral zoogdieren zijn ernstig ontregeld, maar ook de vlinders, leguanen en gezelschapsdieren zijn niet helemaal zichzelf. “Hadden wij een dierentuin?!” roept de 6-jarige Eddy zichtbaar verbaasd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

10.40 Nog maar eens een ooggetuigenverslag uit de wijk Holtenbroek: “De ooggetuige die ik zag had een groene joggingbroek, een wit t-shirt met de tekst ‘2hot2handle’ en een jofel petje”, aldus ooggetuigegetuige Hannah Alias.

 

10.21 Pogingen van de NSA om de regenboog af te luisteren zijn mislukt. 

10.15 Volgens het KNMI bevindt Zwolle zich momenteel in het oog van de regenboog. Dat betekent dat er nog de nodige regenb kan worden verwacht.

10.03 In de -echt bestaande- wijk Wipstrik trotseren enkele mensen de regenboog. Zij maakten de volgende foto, waarop duidelijk is te zien hoe de regenboog huishoudt:
regenboogpocalypse

9.54 De laatste regenboog in Zwolle woedde in 2013. Vooral oudere bewoners herinneren zich dat nog goed. Té oude bewoners herinneren zich dat echter niet meer. Steun het onderzoek tegen Alzheimer, giro 781921948184.

9.51 Heeft u foto’s van de regenboog? Stuur ze in, maar houd het zedelijk.

9.49 De regenboog bereikt de drukbevolkte binnenstad van Zwolle. Er zijn berichten over plunderingen. IJsboer Martijn Hovinga mist een bolletje aardbeienijs: ‘Ik zou zweren dat ik ‘m vorige week nog ergens had zien liggen.’

9.44 Over slachtoffers in de wijk Holtenbroek is nog niets bekend. Wel is bekend dat de geallieerden de Tweede Wereldoorlog wonnen van Duitsland, dat er een vaccin tegen polio is en dat je rode wijnvlekken tegen kan gaan met zout.

9.31 Op twitter druppelen de eerste foto’s van de regenboog binnen. befgeitJayden1998 twittert onder de hashtag #naregenkomtboog de volgende huiveringwekkende foto, vermoedelijk genomen vanuit zijn slaapkamer. Voor het voortbestaan van de getroffen bomen moet worden gevreesd.
regenboog1


9.28
De wijken Holtenbroek en de AA-landen zuchtten nu volledig onder de terreur van de regenboog. Ooggetuigen beschrijven het tafereel als een ‘hels pandemonium’ en een ‘dinsdagochtend’. Op straat is het muisstil.

9.25 De kleur rood doet inmiddels al de wijken Holtenbroek en de AA-landen aan. De andere kleuren blijven nog achterwege, maar volgen vast snel.

9.22
De regenboog klotst ondertussen gevaarlijk tegen de oevers van de IJssel aan. Dit zou wel eens een hele zware regenboog kunnen worden!

9.13 Het NK Vliegeren dat deze ochtend zou worden gehouden in de Zwolse wijk Diezerpoort gaat niet door: “Er liggen geen draaiboeken klaar voor als een vlieger vast komt te zitten in de regenboog”, aldus de organisatie. Publieksfavoriet Mbembe Aruda is teleurgesteld: “Mijn vlieger was in topvorm, we hebben de hele zomer getraind.”

8.56 De melding van een regenboog in de wijk Brinkhoek is officieel ontkracht door de lokale autoriteiten. “In deze wijk zien mensen wolken wel vaker aan voor een regenboog. Misschien moeten we iets aan de bewegwijzering doen”, denkt perschef Jeanette van Oranje-Nassau van Lippe-Biesterfeld (geen familie van – red.)

8.55 Iemand in de wijk Brinkhoek zegt dat hij een glimp van een regenboog heeft opgevangen. Daarmee zou de regenboog zich eerder laten zien dan vooraf voorspeld. 

8.50 Mensen zijn angstig. In de stad lopen mensen door elkaar heen en soms tegen elkaar op. ‘Kijk uit waar je loopt joh’, zeggen sommige mensen dan bijvoorbeeld.

8.48 De lucht boven Zwolle betrekt.  

8.39 Frank maakte de volgende foto vanuit zijn huis in het naburige Hasselt.
regendruppel
Dit betekent dat de eerste druppels onderweg zijn. Met de – nog steeds aanwezige zonneschijn – lijkt het erop dat Zwolle de volle laag gaat krijgen.

8.20 De avondspits verloopt vooralsnog rustig

8.15 Uit voorzorg is verzorgingshuis De Meerkoet geëvacueerd. Alle 83 bejaarden zijn ondergebracht in de schuilkelder van mantelzorger Froukje Biemans. Dankzij giften van De Zonnebloem legde ze eerder al een voorraad aan van 248 paar steunkousen. In theorie kunnen ze het dus drie hele dagen volhouden in de schuilkelder, al komt één bejaarde op de laatste dag een paar steunkousen tekort. “We gaan er om Bingo’en”, verklapt Froukje, die off the record zegt te hopen dat de natuurlijke selectie het probleem misschien alsnog op kan lossen.

8.00 Basisschool Het Reigertje gaat ondanks alle waarschuwingen toch gewoon open. “De kinderen hebben een week lang herfstvakantie gehad. Als ze nu weer een dag educatie missen, krijgen we ze woensdag terug met een rugzakje. Risico’s op persoonlijke ongevallen in verband met de voorspelde regenboog nemen we voor lief; we hebben toch kinderen zát op deze basisschool”, aldus directeur Henk de Bree.

7.43 De zon komt op. Dat is geen goed teken. De plaatselijke middenstand hoopte dat de zon zich niet zou laten zien, omdat zonder zon de kans op een regenboog minimaal zou zijn. Nu de zon dan toch in vol ornaat het hemelgewelf bevlekt, hoopt de lokale middenstand dat het niet gaat regenen, zodat de regenboog alsnog uit zal blijven. Buienradar voorspelt echter een groot aantal buien tussen negen en elf uur boven Zwolle, waardoor de stad moet vrezen voor het ergste.

6.25 Er is door de wisselende weersomstandigheden kans op een zéér zware regenboog deze ochtend, die bovendien een onvoorspelbaar karakter kan hebben. Dat betekent dat de boog op veel verschillende plekken schade aan kan richten.

6.18 Het KNMI heeft gisteravond code rood, oranje, geel, groen, blauw, violet afgegeven voor Zwolle. Bewoners wordt aangeraden binnen te blijven, en het openbaar vervoer rijdt volgens een aangepaste dienstregeling. Bus 3 naar de Hortensiastraat is helemaal uit de dienstregeling genomen, omdat chauffeur Bert Rientjes vandaag gaat trouwen. Vervoerder Syntus zet treinen in.

Your email address will not be published. Required fields are marked *