Geen leven mogelijk onder steen

steenMensen kunnen hooguit een halve dag onder een steen leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Achthonderd labradors werden dagenlang gevolgd terwijl zij onder een steen lagen die groot genoeg zou moeten zijn om onder te leven. Gemiddeld hielden zij het ongeveer twee uur vol, met een zeldzame uitschieter naar boven. Geëxtrapoleerd naar mensenjaren zou dit om ongeveer een halve dag moeten gaan.

Belemmerende factoren bleken de zuurstoftoevoer, voedsel- en drankbehoefte van de hond, maar met name het gewicht van de steen dat zwaar drukte op het frele hondenweefsel. De onderzoekers zijn verrast: “Eerder onderzoek met korstmossen wees nog uit dat je makkelijk honderdduizend jaar oud zou moeten kunnen worden onder een steen.”

De ontdekking is van groot belang voor mensen die van elkaar willen weten of en onder welke steen zij de laatste tijd hebben geleefd. Die vraag hoeft niet meer, tenzij hij dus betrekking heeft op een tijdspanne van minder dan een halve dag.

Your email address will not be published. Required fields are marked *