Gijpvogel

Tijdens het desastreus verlopen EK voetbal 2012 vulde ik samen met o.a. Toon van Driel (FC Knudde) de aan dagblad Metro gelieerde Gijpvogel-website met het belangrijkste bijnieuws dat te vinden/verzinnen is over de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal.

De website doet het niet meer, dus veel van deze artikelen zijn in een soort digitaal zwart gat gezogen, maar ik heb er een aantal voor het nageslacht bewaard!

Europese EK-pool moet Griekenland redden
De Europese regeringsleiders grijpen het aanstaande EK voetbal aan voor een laatste poging om het financieel noodlijdende Griekenland er bovenop te krijgen. Door een grootschalige EK-pool te organiseren voor alle burgers in de Europese Unie hopen de politici voldoende geld op te halen voor een noodfonds voor de Grieken.

Volgens Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, ontstond het idee voor de pool toen een stagiair op de Brusselse burelen via een e-mail aan alle parlementsleden voorstelde wat geld in te zetten op de winnaar van het toernooi. “Toen steeds meer leden hun enthousiasme toonden bij de koffieautomaat is het balletje eigenlijk gaan rollen”, aldus van Rompuy. “Na twee dagen hadden al bijna honderd mensen geld ingezet. Dat zet je aan het denken. Als al die mensen in Brussel bereid zijn om geld in te zetten terwijl België niet eens meedoet aan het EK; hoe moet het dan wel niet zijn met het enthousiasme in andere landen?”

De Belg belegde direct een vergadering met vooraanstaande Europese regeringsleiders om op korte termijn een EK-pool te organiseren ten bate van Griekenland. “Europa telt meer dan 500 miljoen inwoners. Als ze allemaal twintig euro inleggen, zit je zo aan een noodfonds van tien miljard. Even afgezien van een paar mensen die misschien niet meedoen, maar dat soort figuren houd je altijd.”

Over de precieze organisatie van de pool wordt momenteel nog overlegd. Zo is nog niet bekend of slechts de winnaar kan worden voorspeld, of dat er op alle wedstrijduitslagen kan worden ingezet. Maar vast staat al wel dat er mooie prijzen te winnen zullen zijn. Van Rompuy: “De winnaar krijgt een fraaie barbecue met een luxe vleespakket, en we verloten ook een aantal exemplaren van de CD die Wilfred Genee en Johan Derksen samen hebben opgenomen.”

De stagiair die verantwoordelijk is voor de op handen zijnde financiële stabilisatie van de Europese Unie, is beloond met een aantekening van goed gedrag op zijn stageverslag.
©ToonvanDriel

____________________________________________________________
Nederlanders melden zich massaal aan voor Suriprofs
De wedstrijd tussen de Suriprofs en FC Groningen dreigt een bijzonder staartje te krijgen. Diverse voetballers van modale eredivisionisten hebben zich aangemeld voor het Surinaamse elftal nadat ze de Suriprofs met 3-0 van FC Groningen zagen winnen.

De Suriprofs, die jaarlijks een benefietwedstrijd spelen tegen een Nederlandse voetbalorganisatie, wisten dit jaar de spotlights op zich gericht door een team op te stellen dat plaats bood aan sterren als Clarence Seedorf, Kew Jaliens en Rydell Poepon. Seedorf leidde zijn team met twee treffers naar een eclatante zege op eredivisionist FC Groningen, wat de interesse bij andere Nederlanders aanwakkerde.

Ted van de Pavert, cultheld bij het gedegradeerde De Graafschap sloeg de wedstrijd gade vanaf de tribune, en wist dat dit podium ook voor hem was weggelegd: “Samenspelen met Clarence Seedorf is altijd al een droom van me geweest. Hoewel ik zelf geen Surinaams bloed heb, is Roti een van mijn favoriete gerechten. Het lijkt me dan ook een voorrecht om ooit aan de zijde van Seedorf te opereren aan de Suriprofs.” Daarbij is het WK dat in 2014 door Brazilië wordt georganiseerd een reële optie: “FC Groningen versla je niet zomaar. Als je zo’n team twee jaar bij elkaar houdt, wie weet wat er dan mogelijk is op een groot eindtoernooi? Ik zie mezelf best een WK-finale spelen voor Suriname.”

Van de Pavert meldde zich gelijk na de wedstrijd aan bij de Suriprofs. Dat hij zelf geen directe connectie heeft met Suriname zou geen probleem moeten zijn, aldus van de Pavert: “Suriname is jarenlang een kolonie van Nederland geweest, dus waarom zouden we niet eens wat terug mogen doen voor het land? Het lijkt me fantastisch om voor Suriname uit te mogen komen op een WK voetbal. En ik weet dat ik niet de enige ben die interesse heeft in het Surinaamse team.”

Daar blijkt geen woord van gelogen. Na de voetbalshow die werd opgevoerd tegen FC Groningen meldden ook andere spelers zich aan voor het Surinaamse elftal. Onder anderen Nicky Hofs (Vitesse), Danny Holla (VVV-Venlo), Ruud Vormer (Roda JC), Lex Immers (ADO Den Haag) en Everton (Heracles Almelo) maakten om uiteenlopende redenen hun interesse in een selectie voor het Surinaams elftal kenbaar.
____________________________________________________________

Verloren gewaand stuk van Bach ontdekt in EK-hit
Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben een bijzondere ontdekking gedaan in de EK-hit ‘Nederland is helemaal Oranje’, de muzikale schnabbel van voetbalcoryfeeën Wilfred Genee en Johan Derksen. Tijdens het achterstevoren afspelen van het nummer werden sporen van een vier eeuwen oud, verloren gewaand muziekstuk van Johann Sebastian Bach ontdekt.

Het team van onderzoekers deed de ontdekking toevalligerwijs toen het op zoek was naar verborgen boodschappen in recent opgenomen voetballiederen. Prof. Henk Joling (geen familie van) legt uit: “Het komt vaak voor dat liederen geheime boodschappen bevatten als je ze verkeerd om afspeelt. Vaak zijn dit niet de meest vreugdevolle boodschappen, zoals in de K3-hit ‘Oma’s aan de top’. Als je dat achterstevoren afspeelt hoor je duidelijk ‘Grote massamoord, grote massamoord’. Dit fenomeen zien we vaker terug, juist bij de liedjes waarbij je het het minste verwacht. Vrolijke liederen. Vandaar dat we met grote interesse onderzoeken of dit ook het geval is bij de nieuwe EK-nummers.’

Tijdens het afspelen van de CD van Derksen en Genee (“een absolute ramp voor het menselijk oor”, aldus Joling), hoorden de onderzoekers tot hun grote verbazing geen demonische kreten, maar kregen ze halverwege het nummer een haarzuiver, authentiek stuk klassieke muziek te horen, dat na enig literatuuronderzoek bleek toe te schrijven aan de handen van niemand minder dan de Duitse componist Johann Sebastian Bach. De componist schreef het nummer op 41-jarige leeftijd voor zijn geliefde Anna Magdalena Wilcke. Door de jaren heen raakte de bladmuziek zoek waardoor het nummer langzaam in de vergetelheid raakte. In de geschiedenisboeken kwam dus wel te staan dat het nummer was geschreven, maar niemand kon vertellen hoe het ging, laat staan het nummer spelen.

Met de EK-hit moet daar verandering inkomen, aldus de glunderende professor: “Bach is een van de grootste in zijn soort. Een gigant in de muziekindustrie en nog steeds een inspiratiebron voor velen. We hebben hier met zijn stukje dus commercieel goud in handen, denk ik. Misschien zelfs een potentieel zomerhitje, wie weet. We gaan er in ieder geval alles aan doen om het stuk van Bach eens goed te remixen, er een lekker stukje tekst onder te zetten –misschien wel over voetbal- en we hopen dan natuurlijk flink te cashen deze zomer.”
©ToonvanDriel

____________________________________________________________
Oekraïne opent Meldpunt Nederlanders
De Oekraïense regering heeft vandaag een website gelanceerd waarop haar burgers klachten kunnen melden die veroorzaakt zijn door Nederlandse voetbalsupporters. Het kan dan gaan om zaken als overlast en vervuiling, maar bijvoorbeeld ook om gierigheid in openbare gelegenheden.

De Oekraïense ambassadeur Boris Zeurski geeft tekst en uitleg: “De komende weken vindt in Kharkov een invasie van Nederlandse voetbalsupporters plaats. Hoewel ik zelf denk dat het een groot feest zal worden, besef ik dat niet iedere inwoner van de stad zit te wachten op volwassen mannen die tot diep in de nacht in een oranje indianenpak op een veel te grote trommel staan te beuken. Voor veel mensen vormen zulke zaken een serieus probleem. Maar klachten worden vaak niet gemeld, omdat men het idee heeft dat er toch niets mee wordt gedaan.”

De regering biedt door middel van de website een platform aan waar mensen hun klachten kunnen melden. Deze klachten kunnen velerlei van aard zijn. Zeurski: “Vervuiling, alcoholmisbruik en geluidsoverlast liggen voor de hand. Maar ook aan andere zaken kan worden gedacht. Nederlanders die stennis schoppen in een restaurant omdat er geen patatje oorlog is, nergens fooi geven, mensen die in de supermarkt hagelslag en pindakaas eisen, of bijvoorbeeld supporters die gekke bekken trekken bij het standbeeld van onze gevallen kameraad Stalin. Daar houden wij hier niet van, en ik kan me zo voorstellen dat daar de nodige irritatie over gaat ontstaan bij onze burgerbevolking.”

De website www.nedrlandskiklaagbaakski.uk was overigens al binnen een uur na de opening onbereikbaar omdat de server de grote hoeveelheid klachten niet aan kon.

____________________________________________________________
Hoogleraar: ‘Voetballerij moet af van gras’
“Mocht Nederland ook tegen Duitsland verliezen door te hoog, ongesproeid gras, dan moet hoognodig worden bekeken in hoeverre gras wel de optimale ondergrond is voor voetbal, zeker als het gaat om het snelle combinatievoetbal dat het Nederlands elftal probeert te spelen.” Dat stelt professor Wim Bazelaar, hoogleraar Sport & Innovatie aan de Universiteit van Harderwijk.

Volgens Bazelaar loopt de voetballerij hopeloos achter op andere sporten, en is een wedstrijd verliezen door hoog gras niet meer van deze tijd. “Bij tennis wisselen ze nog wel eens van ondergrond. Dat maakt het lekker gevarieerd. En het voordeel van bijvoorbeeld een gravelbaan, is dat er zelden geklaagd wordt over te hoog gras.”

Bazelaar vervolgt: “In de Formule 1 hebben ze in de beginjaren ook een poosje op gras rondgereden. Dat reed natuurlijk voor geen meter. Alsof je naar een grasmaaieroptocht zat te kijken. Pas toen ze begonnen met het asfalteren van het gras, kwam de sport pas echt tot volle wasdom. Want hoewel iedereen eerst sceptisch was over het voorstel, bleek de entertainmentwaarde enorm toe te nemen omdat de asfaltstroken bijzonder geschikt bleken voor hoge snelheden en mooie inhaalmanoeuvres; precies wat de hedendaagse Formule 1 zo leuk maakt.”

Bij zwemmen is om een vergelijkbare reden afscheid genomen van gras als belangrijkste ondergrond. Pieter van den Hoogenband, die in de jaren ’90 van de vorige eeuw de transitie van gras naar water meemaakte: “Het is destijds een  hele goede, moedige beslissing geweest van de Zwemfederatie. Hoe strak je zwembroekje ook zit: spartelend in te hoog gras bereik je toch niet helemaal je volle potentie. Daar komen de jongens van Oranje nu volgens mij ook achter. Daarnaast herken ik de discussie rondom sproeien ook maar al te goed: ik heb wel eens in het Oostblok in een ongesproeid zwembad moeten zwemmen. Ik zat van top tot teen onder de schaafwonden na de wedstrijd!”

Waar het Nederlands elftal dan wel op moet gaan voetballen? Van den Hoogenband wikt en weegt: “Kunstgras zou misschien kunnen, maar ik ben persoonlijk nooit fan geweest van kunstwater… Dus misschien is zand een optie? Zand is nooit te lang, of te hoog, en sommige spelers voetballen toch al of ze al lang en breed op vakantie zijn.”
©ToonvanDriel

____________________________________________________________

Supporters maken plaats voor nieuwe generatie
Rob Wildvank stopt officieus met het aanmoedigen van Oranje. Daarmee staat hij niet alleen: uit een peiling onder de 11,4 miljoen fans die afgelopen zondag nog de wedstrijd tegen Portugal op de televisie keken, blijkt dat een ruime meerderheid (78%) het ondertussen tijd vindt voor een nieuwe tijdsbesteding.

Wildvank, een 60-jarige glazenwasser uit Middelburg, verwoordt het heersende sentiment onder de Oranje-massa: “Dit was alweer het achtste toernooi dat ik actief als Oranje-fan meemaakte. Het waren prachtige tijden, met het EK 2000 in eigen land als absoluut hoogtepunt. Ik zat toen op mijn persoonlijke top, en had binnen een week het hele huis oranje geschilderd. Maar op een gegeven moment merk je dat de beleving langzaam minder wordt. Dat het steeds moeilijker is om je op te peppen voor de grote wedstrijden. Dan moet je gewoon eerlijk tegen jezelf zijn, en afvragen of het niet tijd is voor wat nieuws. Daarom ga ik de komende jaren maar eens een hobby zoeken, een goed boek lezen, of eens wat vaker uit eten met mijn vrouw.”

Helemaal bedanken voor Oranje doet Wildvank echter nog niet: “Mocht er ooit weer een toernooi komen waarop mijn inzet als Oranje-fan van belang is, dan houd ik de deur op een kier. Het Nederlands elftal is mij namelijk altijd erg dierbaar geweest. Maar de tijd is rijp voor jonge, enthousiaste supporters. Die zijn er zeker, en zij moeten zich nu ontwikkelen”, legt Wildvank uit. “Als ik al die jonge supporters van landen als Zweden en Denemarken zie, zeker de vrouwelijke exemplaren met die kundig geschminkte vlaggetjes op hun olijke gezichtjes, dan denk ik dat ik gewoon keihard tekort schiet als ik als 60-jarige zwetend in een oranje brandweerkostuum ‘Hi Ha Hondelul’ sta te blèren.”

De KNVB laat weten de beslissing van Wildvank te betreuren, maar hoopt ook dat er een positief signaal vanuit gaat: ‘Toen Nederland in de jaren ’80 drie keer op rij een groot voetbaltoernooi misliep, zijn veel supporters gestopt bij het Nederlands elftal om zich volledig op hun club te kunnen richten. Toen vroeg iedereen zich af of het wel weer goed zou komen met het Oranje-legioen, maar een paar jaar later konden we bijvoorbeeld alweer genieten van de Oranje Indiaan, die met zijn trommel Oranje naar grote successen in de jaren ’90 leidde. Wat dat betreft hebben we nog steeds vertrouwen in de toekomst.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *