‘Tandartskosten kunnen niet door de beugel’

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers roept de tandartsbranche op hun prijzen te normaliseren. De minister wil niet langer met open mond toekijken hoe tandartsen elkaar met hun tarieven naar de kroon steken, en wil de branche aan de tand voelen.
Van onze correspondent, Seth Gaaikehaha

Schippers: ‘Door een kiesstelsel van vrije marktwerking toe te passen in de tandartszorg beoogden we dat patiënten voor betere zorg konden kiezen, tegen een concurrerende, lagere prijs. Maar blijkbaar hebben we onze tanden er op stuk gebeten en gebruiken tandartsen de vrije markt enkel om meer inkomsten aan te boren. In de praktijk werkt het gewoon niet.’ Wat heet: de prijzen stegen met maar liefst 10%, waardoor de minister uiteindelijk met haar mond vol tanden staat.

De tandartsen zelf kunnen de kritiek missen als kiespijn. De teneur in Tandheelkliniek ‘Tand om Tand’ in Roermond is dan ook eensgezind: men verzet zich met hand en tand tegen de plannen van de minister. Tandarts Frank Gijsbert van Richthoven-Henegauwen (een hele mond vol): ‘Kom nou, het experiment is nog maar net begonnen. En er gaat gewoon heel veel goed: zo zijn er bijna geen noodlijdende tandartsen meer in onze branche. Dat is toch ook belangrijk? We laten ons niet monddood maken. We hebben afgesproken dat dit experiment drie jaar duurt, dus laten we niet nu al conclusies trekken en de komende tijd gewoon de jaarlijkse controle afwachten. Ik adviseer mensen om even door de zure appel heen te bijten. Eerst het glazuur, dan het zoet. Maar niet teveel, want dat is niet goed.’

Patiënt Henk Bornlof, die we spraken in de wachtkamer, kijkt tandenknarsend toe hoe de prijzen de pan uit rijzen: ‘Keuze voor de patiënt ammehoela. Tandartsen hebben alleen nog maar een gaatje voor je vrij als er wat aan te verdienen valt. Het enige dat ze vullen, zijn hun zakken. Ik loop aan het eind van de maand op m’n tandvlees om de eindjes aan elkaar te knopen, dan kan zo’n gepeperde factuur er ook nog wel bij. Ik vind het heel goed dat een minister dit eindelijk eens aan de kaak stelt. Maar ik hoop wel dat er ook daadwerkelijk iets verandert, want praatjes vullen geen gaatjes.

Your email address will not be published. Required fields are marked *