Vrouw valt zwaan aan

Een tweejarige zwaan is maandag in Langezwaag aangevallen door een boze moeder. Het voorval vond plaats in het Skutsjeplantsoen, nabij het dorpscentrum. Na het horen van beide partijen heeft de politie het onderzoek inmiddels afgerond.

De moeder had haar dochter in een zandbak vlakbij een poel neergezet, waarop de zwaan polshoogte nam en het kind naderde. De moeder reageerde direct. Nadat ze de zwaan eerst probeerde te verjagen door te blazen en haar spanwijdte te tonen, liep de ontmoeting uit op een fors handgemeen waarbij de vogel het flink moest ontgelden. Het dier brak een vleugel en moest daarop in allerijl naar de dierenkliniek worden vervoerd door medewerkers van de dierenambulance.

Of de vrouw wordt vervolgd voor dierenmishandeling is nog niet bekend. Ze ziet het zelf in ieder geval niet zo ver komen: ‘Ik handelde in deze situatie uit noodweer. Met het recreatief slaan van zwanen ben ik lang geleden al gestopt’, verklaarde ze voor de microfoons van de massaal toegestroomde pers.

De sfeer in het plantsoen is al een tijd lang gespannen. Uit diverse incidenten in het verleden blijkt dat mens en dier moeite hebben daar in harmonie samen te leven. Zo at een groep eenden eind vorig jaar de lunch van een ouder echtpaar op. Burgemeester Hylkema wenst echter nog niet tot maatregelen over te gaan: ‘Het gaat om een klein aantal dieren dat het verpest voor de gehele fauna. Het zou niet eerlijk zijn om nu verstrekkende maatregelen te nemen, omdat het vaak  juist wel goed gaat. Maar dat lees je zelden terug in de pers.’ Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Soortgelijk incident in Duitsland

Your email address will not be published. Required fields are marked *