Gezelschapsspel eindigt in fataal drama

Een kerstig potje Risk heeft vier inwoners van Dalfsen het leven gekost. Twee andere slachtoffers liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Verdachte Richard van der A.A.  kon worden opgepakt toen hij op het punt stond zijn opdracht, verovering van Azie en Zuid-Amerika, uit te voeren.

Wat op tweede kerstdag nog begon als een gezellig samenzijn in het huis van de verdachte, veranderde weldra in een veldslag toen een van de vrienden van van der A.A. vanuit Kamtstjatka het nabijgelegen Tsjita innam en direct doorstoomde naar Jakoetsk. Deze zet was een regelrechte dwarsboming van het strijdplan van van der A.A. Dit bracht een kentering in zijn gemoedstoestand  teweeg, daar hij ook zijn kansen in Zuid-Amerika al had zien slinken. Een beurt eerder raakte van der A.A. immers het strategisch cruciale Venezuela kwijt aan een vriend die geen enkele belangen had bij de verovering van Zuid-Amerika maar ‘puur voor het kaartje’ speelde dat na een gewonnen ronde wordt uitgereikt.

Dit specifieke kaartje bleek hem twee rondes later tien bonuslegers op te leveren, die hij pesterig in Venezuela plaatste om van daaruit de resterende gebieden in Zuid-Amerika in te nemen. Van der A.A., spelend met zwart, was toch al getergd omdat hij vermoedde dat één van zijn medespelers als opdracht had om de zwarte legers van de speelkaart te vegen. Deze samenloop van omstandigheden bleek de druppel voor van der A.A.; met een dubbele wurggreep die vier minuten aanhield ontnam hij twee kompanen het leven en tevens hun winstkansen. De twee moorden en pogingen tot doodslag die snel daarna volgden hadden een meer recreatief karakter. Opvallend is dat hij één van de slachtoffers daarbij letterlijk doormidden trapte.

Zonder ademende medespelers had van der A.A. de weg naar de eindzege geplaveid, maar luttele seconden voordat hij zijn legers naar het laatste Aziatische land had verplaatst, werd hij in zijn kladden gevat door een dienstdoende vrijwilliger van de lokale Buurtpreventie. Deze organisatie hield al langer een oogje in het zeil als van der A.A. vrienden over de vloer had voor een spelletjesavond, maar kon het drama niet voorkomen.

Een woordvoerder van Parker, producent van het spel, reageerde gelaten: ‘Er staat duidelijk op de doos dat het spel voor twee tot zes spelers is bedoeld, dus wat dit gezelschap er toe bracht om met zeven spelers te spelen is me een raadsel. Dat is immers vragen om moeilijkheden.’

In de chaotische nasleep van de ontstane stennis werd prompt vergeten om van der A.A.’s hond Pableaux uit te laten. Pableaux maakt het naar omstandigheden goed.

Your email address will not be published. Required fields are marked *