De Nederlanderthaler: de missing link

Tijdens het uitdreggen van een riool in Emmen stuitte de Drentse amateuramateurarcheoloog Theo Bopskitte eerder deze maand op een wel heel bijzondere vondst. Eigenhandig wist hij een hunebedvormige niersteen boven water te krijgen waaronder de stoffelijke resten lagen begraven van een nog onbekende soort mensachtige. De resultaten van de daaropvolgende onderzoeken wijzen uit dat het waarschijnlijk gaat om één van de eerste Nederlanders; de Nederlanderthaler (homo tolerantus), en nog belangrijker: de missing link die de evolutietheorie bevestigt.

De eerste Nederlander: evolutie vs. schepping
Al jaren woedt een debat over het bestaan van een allereerste Nederlander. Want eerst waren er amoebes, en een poosje later opeens Nederlanders. Maar wat is er in de tussentijd gebeurd? Was er wel echt een allereerste Nederlander, of was het meer een soort van aap die gaandeweg een voorkeur ontwikkelde voor aardappels, vlees en groente? En als er dan toch een eerste Nederlander was; wie was dat dan? Vragen waarop langzaamaan de eerste antwoorden binnendruppelen dankzij de uitdreggingen van Bopskitte.

Drentse collega-onderzoekers van de Agnostische Universiteit Meppel denken namelijk dat met de vondst een serieuze wetenschappelijke dijkdoorbraak kan worden gerealiseerd die het bestaan van niet alleen Nederlanders nader duidt, maar de evolutie van de mens in het algemeen ondubbelzinnig bewijst.
Creationisten wijzen immers telkens op het ontbreken van een missing link in het fossielenbestand, maar de opgegraven Nederlanderthaler komt in wel heel grote lijnen overeen met het door de afdeling Werving & Natuurlijke Selectie opgestelde functieprofiel waarin staat waar een missing link aan moet voldoen.

“Ben jij onze missing link? 

Je past goed binnen onze evolutietheorie als je waarde hecht aan natuurlijke selectie, DNA-mutaties en het recht van de sterkste. De dynamiek en afwisseling van de theorie zorgen voor een inspirerende, levendige omgeving, waarin beroep wordt gedaan op je flexibiliteit (geen 9 tot 5 mentaliteit, niet alleen maar voortplanten met mensen van je eigen soort) en je vermogen om je aan te passen aan je omgeving.

Het profiel:

– Je hebt aantoonbare ervaring met het gebruik van gereedschappen vervaardigd uit brons, steen, of hout.
– Je hebt affiniteit met zowel jagen als verzamelen.
– Je beschikt over analytisch denkvermogen en een pragmatische instelling.
– Je bent communicatief vaardig: gebruik van enkele keelklanken zijn een must.
– Je bent een echte teamplayer.
– Je hebt een flink aantal jaren doodservaring. Het liefst ben je zo’n 0,8 miljoen jaar dood.”


Kenmerken en leefwijze van de Nederlanderthaler

Verspreidingsgebied
De Nederlanderthaler kwam 0,8 miljoen jaar geleden voor in verschillende delen van het Oosten van het land, en verspreidde zich via de A1 over de rest van Nederland. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de Nederlanderthalers daarbij veel last ondervonden van files en vertragingen bij het openbaar vervoer. Soms moesten Nederlanderthalers wel 10.000 jaar wachten op een trein. Vaak gingen ze dan weer naar huis, en vulden ze een ‘Geld Terug Bij Vertraging’-formulier in. Anderen vergaten dat wel eens. Jammer. Dan ben je gewoon een dief van je eigen portemonnee. Een gegeven dat als een rode draad door de evolutie van Nederlanders loopt.

Uiterlijk

 Met moderne computertechnieken is een compositietekening opgesteld van de Nederlanderthaler, die door de onderzoekers werd gedoopt tot ‘Dirk’.
(figuur missing links, de pet is een artistieke interpretatie van de pet-liefhebbende tekenaar)

Uit het DNA blijkt dat Dirk hoogblond haar moet hebben gehad, enkele sproetjes rondom zijn neus, en benen wit als melkflessen. Verder valt de grote grootte van zijn schedel direct op, alsmede de lachwekkende flaporen. Hahaha.

 

Gereedschap
Hoewel puur speculatief, zijn er onder het hunebed enkele gereedschappen gevonden die verrassende inzichten geven in de leefwijze van Dirk en zijn holmaten. De meest onverwachte ontdekking werd naast de beenderen van Dirk gedaan, waar een compleet intact sociaal vangnet bleek te liggen.


Of Dirk het sociale vangnet persoonlijk nodig heeft gehad is niet bekend, maar het bestaan ervan duidt er wel op dat de eerste Nederlanders al bijzonder goed op de hoogte waren van het belang van bijstand en uitkeringen. Van barmhartigheid en solidariteit. Hypotheekrenteaftrek werd dan weer niet aangetroffen naast Dirk; dat geeft toch te denken.

Voeding
Dankzij de kiezen van Dirk is vrij goed te reconstrueren wat hij nou eigenlijk wel en niet lekker vond. Hij bleek vrij kieskeurig te zijn en vrijwel alleen op hagelslag, drop en melk te leven. De platte kiezen maakten het vermalen van de drop-prooi een peuleschil, en de aanwezigheid van een krachtige tongriem in zijn bakkes duidt er op dat Dirk zonder enige inspanning een hele hap hagelslag met zijn tong tegen zijn gehemelte plat kon drukken en er langzaam likkende bewegingen langs kon maken terwijl hij knorrende geluiden langs zijn neusvleugels liet glijden; eigenlijk precies zoals we ook nu nog hagelslag eten. Dat van die melk, daar zijn we minder zeker van omdat de melktanden ontbraken, maar melk is goed voor elk dus waarom niet voor Dirk? En een mens moet toch wat drinken, niewoar?

 

 Iemand die hagelslag eet. *knor*

 

 


 

Sociaal
Vergeleken met mensapen waren Nederlanderthalers al behoorlijk sociaal. Refereerden we eerder al aan het omvangrijke sociale vangnet; ze deden ook graag dingen samen. De polonaise lopen bijvoorbeeld, zoals hun rechte ruggegraat en de stand van hun humerus (bovenarm) al bevestigt.

Toch waren Nederlanderthalers niet alleen maar sociaal. Poepen deden ze bijvoorbeeld zelden in groepen groter dan vier.

 


Intermezzo: een paard.

 

 

 

 

 

Hoe nu verder?
Net als bij zoveel wetenschappelijke vindingen luidt de vraag: hoe nu verder? Hoe verandert de opgedane kennis onze perceptie op de werkelijkheid? Zal ons bestaan ooit nog hetzelfde zijn? Hoe zal over 150 jaar worden teruggekeken op deze bevindingen? En over een miljoen jaar? Waren het nou verticale of horizontale streepjes die goed afkleedden?

We probeerden Theo Bopskitte te benaderen om deze vragen voor ons te beantwoorden, maar hij mag van zijn strenggelovige moeder voorlopig niet buiten spelen, laat staan vragen van vreemden over biologische kwesties beantwoorden. Ook de onderzoekers van de Agnostische Universiteit van Meppel waren opeens onbereikbaar toen bleek dat de Universiteit eigenlijk helemaal niet bestond. In tegenstelling tot een paard. *knor*

Your email address will not be published. Required fields are marked *