Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ergens aan het begin van de 21e eeuw, op het hoogtepunt van het post-postmodernistische nihi-nihilisme, maakte de antraciete hoekbank een verpletterende entree als betaalbaar, stijlvol meubelstuk. Sindsdien haalt iedereen – zonder na te denken – lachend zo’n bank in huis, en verwordt de bank tot een stijlicoon; de hoekbank van de samenleving. Maar weten we eigenlijk wel waar we aan beginnen? Waar komen al die banken opeens vandaan? En zijn hun bedoelingen wel zo kosjer dat we nietsvermoedend onze kostbare aars aan de banken kunnen toevertrouwen?

Hieronder zie je een natuurgetrouwe weergave van een antraciete hoekbank zoals jij en ik ‘m kennen, en zoals 400 miljoen Nederlanders ze in hun woonkamer hebben staan en waarvan jij iedere keer als je voor het eerst in hun huis komt moet zeggen ‘O wat een leuk huis, en hee, wat een leuke hoekbank, zoiets heb ik nog nooit gezien!’ omdat ze anders met een veelbetekenende blik dingen gaan zeggen als ‘En dit is onze hoekbank; hij zit heerlijk’ om reacties te ontlokken.

Op het eerste gezicht valt er niet zoveel op aan de bank. Hij is grijs, er zit een hoek in, en an sich zou je er best okay op kunnen zitten. Misschien vind je ‘m zelfs wel stylish. Dat kan heel goed, want miljarden andere Nederlanders vinden dat ook.

 

Toch ‘klopt’ er iets niet aan de bank. De bank oogt wat kil. Doods, bijna. Het lijkt alsof hij al het leven uit de omgeving opslurpt en onder de bank wegmoffelt. Het enge is: dit lijkt niet alleen zo, maar dit is ook zo. Welkom in de afschrikwekkende, horrorifiërende realiteit van…

Bijpassend soundeffect

Er was eens, in een land hier ver, ver vandaan, een…  Antraciete hoekbanken zijn moreel door- en doorslecht en als jij er ook eentje hebt, ben je niet veel beter dan zij. Zo, die zit.
Antraciete hoekbanken werken volgens een verschrikkelijk manipulatief proces, waarin de koper langzaam wordt meegezogen in een deprimerende draaimolen vol doelloos materialisme. Dit gaat ongeveer zo.

1. Je vrienden hebben een antraciete hoekbank. Zij zijn er lyrisch over. Niet omdat ze van die types zijn die uit zichzelf lyrisch gaan zitten doen over een bank godbetert, maar omdat ze in de macht zijn van hun bank.
2. Weer thuisgekomen kijk je met een schuin oog naar je eigen bank. Opeens zie je krasjes en vlekjes die je daarvoor nog nooit waren opgevallen. Je besluit eens te gaan kijken wat dat kost, een nieuwe bank.
3. In de winkel dwingt een onzichtbaar stemmetje* je met zachte dwang naar die antraciete hoekbank daar in de eh… hoek. ‘Hij is eigenlijk best betaalbaar voor zo’n grote, stijlvolle bank, niewoar?’ Je koopt de bank. Enthousiast bel je al je vrienden met een antraciete hoekbank. Je voelt je geaccepteerd en het leven straalt je tegemoet als een stuk verrijkt uranium.
4. Nu komt het: Als de bank op zijn plek staat, valt op dat het eikenhouten tafeltje -dat je ooit van je oma op haar sterfbed kreeg toegezegd- niet echt goed past bij de bank. Weg ermee. Je koopt een glazen tafel. Lekker modern. Een mens moet met zijn tijd meegaan he. Daarna wacht hetzelfde lot voor je lamp (erfstuk van je favoriete opa, maar matcht niet met de bank), het heerlijk zachte hoogpolige tapijt (‘Daar komt eigenlijk toch alleen maar stof in, dat is niet goed voor de bank’), de gezellige open haard (‘Veel te gevaarlijk, dadelijk vliegt de bank in brand’) en je oude relax-stoel (‘Ik zit toch alleen maar op de bank’).

Allen worden ze vervangen, met het ene k-excuus na het andere. De bank neemt een steeds dominantere rol in in je woonkamer – en dus je leven – en langzaam evolueert je habitat van een gezellig oord waarin goed toeven voorop staat/stond (links), tot een satanische meubelorgie waarin je hersens constant worden blootgesteld aan de contrastrijke contouren van de mensonterende moderniteit (rechts).

*Gefopt, stemmetjes zijn altijd onzichtbaar.

En als je dit zo leest denk je misschien: ‘Ja, maar dat doet die bank niet. Dat doe ik zelf.’  Tragische fout. Met speciale opname-apparatuur (Instagram + Paint) heb ik een opname gemaakt van een antraciete hoekbank, twee dagen voor hij zijn bewoners manipuleert om de lamp en de vloerbedekking te vervangen voor iets ‘moderners’.

Zie je dat? Daar schrik je van he! Van zo’n tweekoppig monster. Dat is nou het ware gezicht van een antraciete bank. En er komt nog allemaal smerige straling vanaf ook.

Buitenaardse invasie?
De straling die de hoekbank omringt is moeilijk te classificeren, en dat komt vooral omdat het geen aardse straling is. Antraciete hoekbanken zijn namelijk afkomstig van een buitenaardse beschaving. De planeet ‘Planeet’, om precies te zijn. Bewijs daarvoor behelst ondermeer dit stuk meteoriet dat ik ooit in een museum zag liggen.

Wat we met het verhaal in het geel aanmoeten weet ik niet precies. Dat stond onder de meteoriet in het museum. Ik dacht eerst dat het betekende dat de meteoriet nooit meer terugkwam, maar dat is onlogisch, want die lag daar gewoon. Dus zal het wel om de hond zijn gegaan ofzo. Ja, of de wetenschapper die de steen weggooide. Raar verhaal. Maar anyway, als je goed kijkt zie je op de meteoriet diverse hoeken lopen. Dit zijn miljoenen jaar oude larven van hoekbanken, die wachten op het moment dat ze uit hun cocon kunnen springen, klaar om de woonwereld te veroveren.

‘HSSSSHHH’
Via een contact in Dronten, de 29-jarige Frank van Baardegem (die graag volstrekte anonimiteit betracht), heb ik een foto weten te bemachtigen van een net uitgekomen larve van een antraciete hoekbank. Let op: deze beelden kunnen schokkend zijn.

RHAAAA!!! KILL IT WITH FIRE!

Naast Frank van Baardegem en mijn eigen persoontje zetten ook andere mensen zich actief in voor het onderzoek naar het ‘hoe’ en ‘waarom’ van antraciete hoekbanken. Maar de queeste naar kennis ligt bezaaid met valkuilen. Dat ondervond onder andere gerespecteerd wijlen collega-onderzoeker Sjouke Lukbeulg, die onder verdachte omstandigheden dood werd aangetroffen op zijn… antraciete hoekbank.

Word wakker; niet met -dt
Langzaam maar zeker komt er meer informatie beschikbaar over antraciete hoekbanken, en de waarheid blijkt – zoals zo vaak – smerig, hard en pijnlijk te zijn. Toch weten we nog lang niet alles van deze regelrechte bankencrisis. Met welk doel zijn de banken hier? Zijn ze uit op ons geld? Willen ze onze ziel? Halen ze er een vreemdsoortige bevredigingen uit als we bovenop ze liggen? Zagen ze aan de stoelpoten van het complete menselijke ras? Is dit de profetie van de Maya’s?

Wordt wakker, kom van die bank af, en onderneem actie. Houd je antraciete hoekbank – en die van anderen – goed in de gaten. Rapporteer al zijn acties in een schriftje, en vertel de politie over je bevindingen. In mijn eentje kan ik het niet, maar met jullie hulp erbij stoppen we de antraciete hoekbank, en wordt het weer een stukje gezelliger in onze woonkamers.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *