Review: Het Haardvuur (DVD)

dvdIk heb gisteren eindelijk mijn nieuwe dvd met een haardvuur bekeken. Veel mensen in mijn omgeving hadden het haardvuur een half jaar geleden al gezien toen hij draaide in de bioscoop, maar ik kon niet want ik had altijd al op maandag band, op dinsdag zumba op woensdag voetbal op donderdag origami op vrijdag pianoles op zaterdag shoppen en op zondag lekker even niks dus dat kwam er niet van, want toen ik zondagavond op een gegeven moment wél kon wou er niemand mee, dus ja. Maar ik denk sowieso dat het vooral een film is om thuis te kijken.

Ik had natuurlijk het boek ‘Het Haardvuur’ al wel gelezen voor mijn literatuurlijst bij Nederlands en Scheikunde op de middelbare school, dus toen ik hoorde dat het boek verfilmd zou worden dacht ik ‘nou oké leuk’, dus ik was best enthousiast toen ik de dvd opzette.

Wie het boek gelezen heeft weet dat de eerste hoofdstukken vooral gaan over de hoofdpersoon, Haardvuur (dat wil zeggen  een ‘vuur’ in een ‘open haard’). In de film is hier gelukkig niet van afgeweken. De hoofdpersoon is best goed gecast, het lijkt ook wel een beetje op hoe ik het haardvuur in gedachten had tijdens het lezen van het boek. Dus dat is vast mooi meegenomen. Eerst zouden ze Michael Douglas nemen voor die rol, maar hij kijkt altijd zo boos en praat raar (lispelt) dus goed gezien van executive producer Ronnie.

LET OP SPOILERS TAAA TUUU TAA TUU
Dan nu de film. Die is erg sfeervol, van begin tot eind. Het is namelijk net of je een haardvuur in je woonkamer hebt, maar dan zonder de daarbijbehorende benodigdheden als:
– een open haard
– een vuur

en de daarbijbehorende safety issues als:
– dingen die in de fik vliegen
– inboedelverzekering

Eigenlijk is het dus een hele prettige manier van haardvuur. Weet je waar ook aan is gedacht? Aan het geknisper van een haardvuur. Daardoor wordt het geheel echt wel heel natuurgetrouw. Als je het geluid uitzet merk je direct dat het nogal gekunsteld overkomt. Ook valt op dat het boek heel secuur wordt gevolgd. In het midden van de film maakt de hoofdpersoon een beetje een uitgebluste indruk, maar dat duurt gelukkig niet lang.

Een bijzondere scene
Wat ik zelf een heel aansprekende scene vond, is vlak voor het eind, als het haardvuur zijn échte identiteit bekendmaakt. Ik zal deze spoiler niet verklappen, maar kan wel vertellen dat het verassingseffect groot is.

Conclusie
Dit vond ik goed:
+120 minuten kijkplezier van een natuurgetrouwe open haard
+ Je kan ‘m gerust een tweede keer kijken en zelfs een derde keer verveelt niet
+ Leuk voor met bezoek erbij
+ Het boek was beter, maar niet veel beter

Dit vond ik minder:
– Niet echt lekker warm of zo
– Er mist in de spanningsboog een moment dat je denkt ‘Nu kan ik wel even naar de keuken lopen om wat zoutjes te pakken’

Kortom: erg sfeervol, kan niet wachten op deel 2 (dat zich afspeelt in een aquarium). Bestellen kan bij bol.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *