Babyfoto’s en het einde van het vrije internet

Facebook dondert langzaam als een kaartenhuis in elkaar. En daarmee loopt het vrije internet, zoals we het al jaren kennen, groot gevaar. In dit diepgaande artikel, dat bol staat van de verhelderende grafieken en afbeeldingen, gaan we dieper in op de oorzaak voor de naderende
i-Crash: babyfoto’s.


In 2009 stonden facebook en andere sociale media aan de wieg van de net-niet-helemaal-gelukte Iraanse revolutie.  Facebook bleek de perfecte samenscholingsplek voor jonge Iraanse i-ntellectuelen, die hun i-dealen middels vreedzame protesten probeerden te realiseren. Uiteindelijk kwam de revolutie net een cruciaal aantal likes tekort om te slagen, maar de geest bleek uit de fles: in 2011 speelden sociale media een grote rol in de Arabische lente, waarin de corrupte regimes van Tunesië, Egypte en Libië ten val werden gebracht.

Maar ondanks dat er nog genoeg corrupte regimes zijn om een duwtje te geven, lijkt de rol van social media als katalysator van revoluties nagenoeg uitgespeeld. En dat is de schuld van?

Babyfoto’s.


(uitgezet zijn de tijd y, en het aantal revoluties x.)

Je moeder
Een voorwaarde voor vrij internet is dat je niet om de haverklap struikelt bij het surfen, en die voorwaarde wordt langzaam maar zeker ingeperkt door over-enthousiaste moeders. Moeders plempen zoveel foto’s van hun kroost op facebook, dat je continu over babyfoto’s struikelt, en facebook op die manier langzaam dichtslibt. Daarmee lijkt het gevreesde monster van babyfacebook een feit. Zie de onthutsende collage hieronder.

Zoals de collage ondubbelzinnig laat zien, zijn niet alleen de foto’s zelf het grote pijnpunt; ook het grote aantal mensen dat deze foto’s liket en er op reageert draagt in grote mate bij aan dit probleem. De demografische cijfers van verstokte facebookbabyfotolikers zijn weergegeven in het onderstaande staafdiagram, voor het gemak omgetoverd tot een handzaam cirkeltje.

Het mag duidelijk zijn dat Syrië nog lang niet van Assad af is zolang mensen facebook blijven bestoken met foto’s van kinderen. Assad zet zelf trouwens nooit babyfoto’s op facebook; dat geeft ook wel te denken, hm?!

Hier nog maar eens een grafiek voor mensen die het probleem echt niet snappen:

Volgens voorzichtige prognoses zal in 2013 meer dan 9000% van het internetverkeer bestaan uit babyfotogerelateerde up- en downloads; dit komt neer op een totaal van achttien triljoen gigabytes; genoeg om een spaarlamp 15 uur op te laten branden (!)

Dierenleed
Zoals iedereen eigenlijk wel weet is internet ooit door het Amerikaanse leger ontworpen met maar 1 doel: het uitwisselen van dierenfilmpjes en -foto’s. Maar zoals blijkt uit onderstaande (en tevens laatste, ik begin het beu te raken om dat de hele tijd in Paint te moeten maken, kan Microsoft niet eens iets anders maken om grafieken mee te maken? -red) grafiek, zijn het weer eens de dieren die moeten lijden onder de grenzeloze expansiedrift van de mens. Verdomme.

Kom in actie!
Om de tsunami aan babyfoto’s te lijf te gaan, roep ik zaterdag 5 mei uit als jaarlijkse, officiële ‘Babyfoto’s-Bevrijdingsdag’.

Om mee te doen aan de festiviteiten hoef je alleen maar géén babyfoto’s te plaatsen en reeds geplaatste babyfoto’s staalhard te negeren. Je hoeft dus alleen maar iets niét te doen om bij te dragen aan een betere wereld!

En als je niets doen te weinig vindt om actief iets te doen, kan je het internet opschonen door zelf actief grote aantallen dierenfoto’s en -filmpjes op facebook te plaatsen. Katten worden het meest gewaardeerd; wandelende takken mag ook. Voorbeeldjes staan onder.

Deze boodschap werd u mede aangeboden door de Stichting Voor Mensen Die Graag Wandelende Takken Fotograferen. Op de website leert u meer over deze fascinerende hobby, en kunt u in contact komen met nationale, internationale en Friese wandelende tak fotografen.

Dit volwassen exemplaar van de Carausius morosus werkt zichzelf op uit de benarde positie van zijn glazen omhulsel, en lijkt zich daarbij plotsklaps de nietige grootsheid van ons waanzinnige bestaan te beseffen terwijl hij oog in oog staat met een roze entiteit die hij niet kan duiden, maar die wij natuurlijk kennen als een plantenspuit. 
Foto genomen met een groothoek spiegelreflex app op de iPad2. Ontsluiting: 9 centimeter. Belichtingstijd: een poosje. ©AP Brandenburg

 

Dit is een volwassen Carausius morosus, ongeveer 5 maanden oud en erg loops voor een wandelende tak.
Foto genomen met een groothoek-iPad2 met een standaard anti-rafel sepia-effect, 4 seconden ontsluiting. – I’m a photographer because I have a photographing dephice – publishing ©®© trademark

Your email address will not be published. Required fields are marked *