De wetenschap achter waarom sommige mensen een blauw oog en andere mensen een groen oog zien bij deze kat

DSC_1022Hij deed al flink wat stof opwaaien op het internet: deze kat. Voor sommige mensen lijkt het alsof hij een groen oog heeft, terwijl anderen juist een blauw oog zien. En voor een klein groepje mensen is het zelfs andersom! Wie heeft er gelijk? Iedereen! Maar hoe kan dat?!?!

Laat dat maar aan de wetenschap over!

Een belangrijke tak van natuurkunde is Optometrie (Latijn voor: op het oog.) Uit de nieuwste optometrische inzichten blijkt dat kijkrichting een belangrijke rol speelt bij onze waarnemingen. Neem nou het volgende gedachtenexperiment: een peer. Of een ander experiment, met hand-oogcoördinatie: kijk naar rechts. Dek nu met je linkerhand je rechteroog af en kijk naar links. Zie je dat? Het is er echt!

Sinister & Dexter
De wereld ziet er als je naar links kijkt heel anders uit dan als je naar rechts kijkt. Links staat bijvoorbeeld je kast, of je tafel, of de reader van je internetbankieren maar waarmee je niet online kan omdat de batterijen het niet doen en het zijn van die ronde platte, dus met AA-batterijen of penlights ben je nergens. Dit deel van het universum wordt ook wel ‘sinister’ genoemd, Latijn voor ‘links’.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich ‘dexter’, oftewel ‘rechts’. (Ook weer vrij vertaald uit het Latijn.) Aan de rechterkant heb je weer hele andere dingen. Een deur, een snoekbaars of een uitslaande brand.

Je hersens foppen
Met de concepten ‘links’ en ‘rechts’ kan je allerlei kanten op, bijvoorbeeld je hersens foppen, zoals in het gedachtenexperiment met de peer. Voor de ogen van de kat gaat hetzelfde truukje op, en daardoor lijkt het ene oog groen en het andere blauw, maar is het dus precies andersom! En de achtergrondbelichting heeft er ook mee te maken. En je moeder.

Your email address will not be published. Required fields are marked *